Σήμερα εκδικάζονται στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών οι αιτήσεις αποφυλάκισης του Γιάννη Λαγού, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και της πρώην ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη, η οποία λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, έκρυβε ένα μικρό οπλοστάσιο στο σπίτι της και καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών.
Μέχρι σήμερα και μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, έχουν αποφυλακιστεί τέσσερις καταδικασθέντες, με τελευταίο τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μίχο.
Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών την περασμένη Δευτέρα έκανε ομόφωνα δεκτή την αίτηση του Ν. Μίχου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και μετά από περίπου δεκαπέντε μήνες, περνά την έξοδο της φυλακής.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Μίχος, εκτός άλλων, εκπαίδευε μέλη της οργάνωσης «στην τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα», εξασκώντας τους σε σφαγές ζώων. Κατά την απολογία του ο Μίχος, κι αφού δήλωσε τη μεταμέλειά του η οποία του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό, είχε προκαλέσει ταραχή στους συνηγόρους των Μιχαλολιάκου-Λαγού όταν αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μιχαλολιάκος ήταν ενήμερος το ίδιο βράδυ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ότι η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες ήταν σε γνώση του Λαγού.
Εκτός του Μίχου, έχουν αποφυλακιστεί ο Νίκος Παπαβασιλείου, επικαλούμενος σοβαρό λόγο υγείας και πέθανε δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Γιώργος Τσακανίκας, ο εκπαιδευτής των μελών στο μποξ, ο οποίος είχε καταδικαστεί με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ο Γιώργος Πατέλης, το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου και επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, ο άνθρωπος που έχει πει πως «ό,τι κινείται, σφάζεται, δε μένει τίποτε όρθιο».
Ο Πατέλης είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλακή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο συνήγορος του Πατέλη επικαλέστηκε ψυχολογικά θέματα του παιδιού του, προσκομίζοντας μία ψυχιατρική γνωμάτευση. Ο εισαγγελέας που πρότεινε την αποφυλάκισή, είπε πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών» ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «υποδειγματικό κρατούμενο».
«Ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένεια του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου» αντέτεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μωυσίδης και ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, έτσι η υπόθεση εκκρεμεί.
Κώστας Παπαδάκης: «Οι αποφυλακίσεις είναι αποτέλεσμα των χαμηλών ποινών»
Πως εξηγούνται όμως αυτές οι αποφάσεις αποφυλάκισης των Χρυσαυγιτών, οι οποίες προσβάλλουν το περί δικαίου αίσθημα, με αποκορύφωμα αυτήν του Πατέλη;
«Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 σε πάρα πολλούς κατηγορουμένους που είχαν ιδιαίτερο διακεκριμένο ρόλο στην Χρυσή Αυγή ήταν χαμηλές» λέει στο tvxs.gr ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης.
Όπως εξηγεί: «Αυτό το είχε επισημάνει η πολιτική αγωγή, ήταν ένα από τα αρνητικά της απόφασης, είχαμε μάλιστα ζητήσει και από τον εισαγγελέα να ασκήσει έφεση εναντίον των χαμηλών ποινών πολλών κατηγορουμένων, έγιναν και εφέσεις, αλλά μόνο εναντίον των δραστών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων ψαράδων και εναντίον των καταδικασθέντων για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Υπήρχα όμως πολλοί άλλοι, οι οποίοι παρά το στελεχικό τους ρόλο, όπως ο Μίχος, ο οποίος ήταν εμβληματικός πρωταγωνιστής και μετά από μια εντελώς προσχηματική και καθυστερημένη μεταμέλεια του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό.
Αυτοί λοιπόν οι κατηγορούμενοι που έχουν ποινές πέντε και έξι χρόνων, επόμενο είναι ότι εφόσον έχουν προφυλακιστεί κιόλας κι έχουν μείνει στη φυλακή άλλους δεκαπέντε μήνες μετά την απόφαση, συμπληρώνουν τα 2/5 και έχουν τη δυνατότητα να αποφυλακιστούν. Δηλαδή ο Μίχος δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο χρειάστηκε να προσφύγει στο πενταμελές εφετείο αναστολών τη στιγμή κατά την οποία είχε τις προϋποθέσεις να αποφυλακιστεί. Από κει και πέρα το επόμενο χρονικό διάστημα αυτοί οι κατηγορούμενοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί με ποινές, πέντε, έξι ή επτά χρόνων και είναι στη φυλακή, απολύονται. Είναι επόμενο και απότοκο των χαμηλών ποινών. Βέβαια, δεν θα πω το ίδιο για τον Πατέλη, η αποφυλάκιση του οποίου είναι μια πρόκληση και ελπίζω ο Άρειος Πάγος να κάνει δεκτή την αίτηση του εισαγγελέα για αναίρεση και να ξαναπάει η υπόθεση στο πενταμελές εφετείο ώστε να απορριφθεί.
Ο Πατέλης έχει μια ποινή 10 ετών ως συνεργός δολοφονίας, ήταν ο οργανωτής της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ήταν επιτελικός ο ρόλος του στο επικίνδυνο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Η απόφαση για την αποφυλάκισή του ήταν προκλητική.
Ο κανόνας όμως δεν είναι οι αποφυλακίσεις. Μέχρι και χθες έχουν εκδικαστεί 33 αιτήσεις αποφυλακίσεων και έχουν γίνει δεκτές οι τέσσερις. Αυτό σημαίνει ότι το δικαστικό σώμα έχει συνείδηση, βλέπει τι συμβαίνει, αντιπαρέρχεται τις προκλήσεις. Οι αποφυλακίσεις λοιπόν είναι εξαιρέσεις».
Και οι εξαιρέσεις αυτές πως εξηγούνται, είναι θέμα απόφασης δικαστή;
«Προφανώς είναι και θέμα απόφασης δικαστή και υπάρχουν και λάθος αποφάσεις. Όπως αυτήν του Πατέλη και του Μίχου με τους όρους της αναστολής και του Καρανίκα, ο οποίος επίσης βγήκε με αναστολή και υπάρχει και μια σωστή αυτή του ανθρώπου που επικαλέστηκε ζήτημα υγείας και πράγματι δυο μήνες μετά την αποφυλάκισή του πέθανε. Οι υπόλοιπες που έχουν απορριφθεί, καλώς έχουν απορριφθεί, διότι εκτός των άλλων δεν είναι δυνατόν όταν δεν έχει καθαρογραφεί μια απόφαση και δεν την έχει μπροστά του το εφετείο και ο εισαγγελέας να την καταργεί χωρίς να τη διαβάσει. Διότι όλα αυτά τα επιχειρήματα για τα οποία ζητάνε αναστολές τα είχαν προβάλει και ενώπιον του δικαστηρίου κατά την επιβολή των ποινών και το δικαστήριο τους είπε “όχι” στο ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το διάβασε το πενταμελές εφετείο το σκεπτικό των δικαστών με το οποίο απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής; Όχι. Ωστόσο το σκεπτικό αυτό ακολούθησε η πλειοψηφία των δικαστών και εισαγγελέων που μετείχαν στις συνθέσεις των 33 δικαστηρίων, όπως και ο εισαγγελέας προχθές στην υπόθεση του Μίχου».
Για τις αιτήσεις των Λαγού και Πόπορη τι εκτιμάτε;
«Η Πόπορη αιτείται αναστολή ποινής για τρίτη φορά. Είναι η υπαστυνόμος που έκρυβε τα όπλα της Χρυσής Αυγής στο σπίτι της και ο Λαγός ο οποίος ήταν το νούμερο δύο μετά τον Μιχαλολιάκο. Πιστεύω ότι δεν θα γίνουν δεκτές. Διότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα μιλούσαμε για σκάνδαλο αλλά για ανατροπή των πάντων».
Δηλώσατε πρόσφατα ότι επιχειρείται από τη Χρυσή Αυγή να επανέλθει στο προσκήνιο. Που το στηρίζετε αυτό;
«Ναι βέβαια. Από τη μία υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την προσπάθεια των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής, των ασύλληπτων μελών της και πολλών παραφυάδων της. Από την άλλη υπάρχει και η χαλαρότητα της κυβέρνησης μετά την έκδοση της απόφασης. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε εχθρικά από την πρώτη στιγμή το αντιφασιστικό κίνημα, χτυπώντας αναίτια την ημέρα της απόφασης τη μεγαλειώδη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, την οποία αν την άφηναν θα κατέβαινε η μισή Αθήνα, ήθελε όμως να δείξει ποιος είναι το αφεντικό.
Τους άφησε παρά την καταδίκη τους να λειτουργούν, γραφεία, ιστοσελίδες, κ.λπ. Μόνοι τους τα κλείσανε τα περισσότερα γιατί δεν είχανε λεφτά, δεν τους ενόχλησε κανείς. Είχαμε το μοναδικό φαινόμενο, εγκληματική οργάνωση να κυκλοφορεί εφημερίδες και ιστοσελίδες, να έχει γραφεία, κ.λπ.
Επίσης, δεν πήρε κανένα μέτρο για αποζημίωση των θυμάτων, άλλαξε τον εκλογικό νόμο και τους επιτρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές ακόμη και οι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αρκεί να μην είναι αρχηγοί, τέλος ενθαρρύνονται και από τις αποφυλακίσεις.
Βλέπουμε και την αλληλεπίδραση μεταξύ των πρόσφατων γεγονότων στη Θεσσαλονίκη και στο Νέο Ηράκλειο και των δηλώσεων του Κασιδιάρη, του Λαγού, του Μιχαλολιάκου μέσα από τη φυλακή. Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα.
Ευτύχημα είναι το γεγονός ότι έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον Οκτώβριο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τυχόν συνέχιση δράσης εγκληματικής οργάνωσης που θεωρώ ότι είναι βέβαιο ότι συμβαίνει. Οι λεγόμενοι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» αποτελούν μια παρόμοιας τάξης απειλή. Δεν επιτρέπεται λοιπόν κανένας εφησυχασμός».